Wednesday, February 17, 2010

Tasty Tuesday

There's been a Porterhouse steak taunting us in the freezer for way too long and after a 24 hour stint in the city shooting your average New York City B roll (i.e. water towers, Empire State Building, birds in sky...) I felt like cooking in my country kitchen. I bought some tarragon at our local farmers market on 9th Ave between 41/42. And that can only mean one thing...



...Bearnaise

In a sauce pan combine 1/4 cup Tarragon vinegar, 1/4 cup dry white wine, 2 table spoons of finely chopped onion and 1 table spoon chopped fresh tarragon. Bring it to a boil and let it simmer till the liquid has been reduced to 1/4 cup. 

Strain the mixture into a a bowl over hot water and beat in 3 egg yolks. Whisk till it thickens. Beat in butter (a total of 1 stick) one table spoon at a time.

Finally stir in the remaining tarragon. 

Mine totally separated this time and was not worthy of a picture but it tasted delish. At home on a tuesday night it's all that matters. 

We thought we were cooking the steak on the grill but the Weber was not cooperating. Probably cause of the temperature outside... So we cooked it in a pan inside, 3 minutes on each side in a hot pan, with just a little bit of olive oil, salt and pepper rubbed on it, then stuck it in the oven at 400 degrees for 20 minutes, 10 minutes on each side. 

With it thyme potato wedges in the oven. 

Enjoy with a fine box wine. Cheers!

And that's how we do tuesday night.



1 comment:

  1. Tack för fin kommentar. En ny soffa är inte fy skam. Tack och lov har ni den i brist på annat. Fixa köket när ni ändå har tid så slipper ni fundera så mycket på arbetslösheten också. Fiffigt. Har just bakat Systrarna Tofts... fast den ligger på avsvalning så jag har inte skurit upp den än. Håller tummarna för ett fint inkråm. Inte för degigt. Är det så knapert? Åh fan... Är det så ynkligt med jobb? Finns det inget slavjobb du/ni kan ta för att hålla ekonomin in schack? Kul att du gjorde Borsjtj! Det är en av mina favoritsoppor! Fast Gizmo gillar den inte så jag gör den så sällan. Blir underbar även utan köttbuljong. Fast nu har jag testat lite olika andra rätter med rödbetor som han gillar så snart kanske även Borjstj funkar. Är fortfarande nervös för att G ska få sparken. Då är det vår tur att ha det knapert. Det finns verkligen en risk för att han får det, det är inte jag som är larvig. Ett annat tips för att slippa skuren sås är att alla ingredienser har samma temperatur från början. Rumstemp är bäst. Låt allt stå framme en timma innan tillagning. Det är fanimej världens godaste sås! BEA rules! Ska snart ut och skotta för tredje gången idag. Det VRÄKER ner. Och fårgan är om det räcker med tre omgångar. Jag vet vad jag ska göra imorgon också. Det känns ju tryggt. ;-) Kram!

    ReplyDelete