Wednesday, February 17, 2010

Baking Bread!

My mom and my sister are both new devotees of the following bread recipe. It's called the Toft Sisters Loaf. The Swedish version of the recipe is on my sister's blog.


(Ser den ut som den ska?)

1.5 dl (.6 cups) rye flour
1.5 dl flax seed
1 dl (.4 cups) sunflower seeds
1 dl wheat bran
2 table spoons olive oil
2 table spoons salt

Mix these ingredients and pour 4 dl (1.6 cups) boiling hot water over to blanche. Let it sit for 1 hour.

Mix 50 grams (1.7 oz) of yeast with 3.5 dl (1.4 cups) of finger warm water. Mix in the blanched ingredients. Add 1 liter (4.2 cups) of flour and make a dough. Let the dough rise for at least 3 hours or over night. 

Knead the dough with 2 dl (.8 cups) of flour and flatten it into a square and roll up like a roll cake. You guys don't know what that is but you can imagine - it's a cake. That you roll.

Let the roll rise for 30 minutes and then bake for 40 minutes at 437 degrees. That is a direct conversion of 225 degrees celsius. 

Let it cool off without a cloth over it. 

My sister says you shouldn't keep the bread in a bag but keep it out because the thick crust keeps it moist inside. 

I don't think we'll ever know over here because the loaf is almost gone already. Yummy!

1 comment:

  1. Hej svejs! Äntligen fredag! Därmed inte sagt att de övriga dagarna i veckan är tråkiga, nej alla dagar har sin charm (huh?), men fredag är alltid fredag. Fast det där stämmer inte. Det är bara ett försök att vara lite positiv. Jag fick kritik på twitter av en viss herr Per Sjögren att jag var för neggo. Kanske för att jag bara skrev saker i stil med "Onsdag. Halva arbetsveckan avklarad. Puh."

    Din limpa ser ju praktfull ut! Visst är den god? Det blir nog den nästa gång jag bakar. Jag försöker alternera lite. Och soffan ser skööööön ut. Typ en sån man somnar i. Ikväll blir det nog soffläge. Vår är nog inte lika skön som er men man somnar lik förbannat i den. Romantiken uteblir då Gizmo jobbar. Jag får umgås med OS. Ska försöka blogga lite också. Måste skriva av mig Sundsvallsäventyret. Blir hemmaplan i helgen. Det fortsätter att snöa så det står skottning på agendan. Var kommer all snö ifrån? Var ska vi göra av den? Det måste vara rekordvinter på flera sätt nu! Helt fantastiskt!

    Jag har förresten ett knep när bearnaisen har skurit sig! Koka upp några matskedar vatten och tillsätt den skurna såsen skedvis under vispning. Sen har man en slät sås igen!

    Kram till er!

    ReplyDelete